İşitme Nedir?
İşitme, havadaki ses dalgalarının kulak yoluyla beyine aktarılması ile seslerin algılanmasıdır.
Yaşın ilerlemesi ile Tinnitusun artmasının nedenleri şöyledir:
- İşitme ilk olarak dış kulakta başlar.Ses dalgaları dış kulağa girer ve kulak zarına giden kulak kanalı adı verilen dar bir geçitten geçer.
- Dış kulak dışarıdan sesleri toplar ve bağlı olduğu kanal vasıtasıyla sesi kulak zarına doğru iletirKulak zarı, gelen ses dalgalarından titreşir ve bu titreşimleri orta kulaktaki üç küçük kemiğe gönderir. Bu kemiklere çekiç, örs ve üzengi adı verilir.
- Orta kulaktaki kemikler, ses titreşimlerini yükseltir ve bunları iç kulaktaki içi sıvıyla dolu salyangoz şeklinde bir yapı olan kokleaya gönderir. Elastik bir bölme, kokleanın başından sonuna kadar uzanır ve onu bir üst ve alt parçaya ayırır. Bu bölmeye baziler membran adı verilir, çünkü temel işitme yapılarının oturduğu taban veya zemin kat görevi görür.
- Titreşimler koklea içindeki sıvının dalgalanmasına neden olduğunda, baziler membran boyunca ilerleyen bir dalga oluşur. Tüy hücreleri - baziler zarın üzerinde oturan duyu hücreleri - dalgayı sürer. Salyangoz şeklindeki kokleanın geniş ucuna yakın tüy hücreleri, bebek ağlaması gibi daha yüksek perdeli sesleri algılar. Merkeze daha yakın olanlar, büyük bir köpek havlaması gibi düşük perdeli sesleri algılar.
- Tüylü hücreler yukarı ve aşağı hareket ettikçe, tüy hücrelerinin üstüne tüneyen mikroskobik tüy benzeri çıkıntılar (stereocilia olarak bilinir) üstteki bir yapıya çarpar ve bükülür. Eğilme, stereocilia'nın uçlarında bulunan gözenek benzeri kanalların açılmasına neden olur. Bu olduğunda, kimyasallar hücrelere girerek bir elektrik sinyali oluşturur.
- İşitme siniri bu elektrik sinyalini beyne taşır ve bu da onu tanıdığımız ve anladığımız bir sese dönüştürür.
Dinleme ve işitme aynı şey değildir ve bu ayrımı bilmek özellikle işitme kaybını anlamak ve işitme cihazlarını başarılı bir şekilde kullanmak söz konusu olduğunda önemlidir. Dinlemek bilinçli olarak yaptığınız bir şeydir, duyduğunuz sesi yorumlama ve anlama eylemidir.