Dış ortamdaki ses dalgalarını kulağın iç kanallarına aktarmakla görevli olan kulak kepçesinde kimi zaman ağrı sorunu baş gösterebilmektedir. Kulak kepçesi ağrısına tek kulakta rastlanabileceği gibi iki kulakta birden de rastlanabilmektedir. Ağrının başlıca nedenleri arasında travma etkenleri yani kulak kepçesine alınan hasar/darbe olsa da altında yatan çok daha farklı nedenler olabilmektedir.
Kulağın dış kısmı olarak bilinen kepçede meydana gelen ağrı hafif seyredebileceği gibi neden olan etkene bağlı olarak çok şiddetli seyirde de olabilmektedir.
Başımızın iki yanında bulunan, işitme ve dengeden sorumlu kulaklarımız sürekli olarak dış ortamla temas halindedirler. Kulakların daimi dış ortamla temas halinde olmalarından ötürü darbe ve hasara oldukça müsaittirler. Kulağa doğru alınan sert darbe veya hasar akabinde kulak kepçesinde ağrı baş gösterebilir. Ağrının şiddeti alınan darbenin ne denli olduğuyla ilgilidir.
Uzun süre gürültülü ortama maruz kalmak da kulak veya kulak kepçesi ağrısının nedenleri arasındadır. Özellikle gece kulüplerinde, konserlerde bu sebepten kulak veya kulak kepçesi ağrısı problemine sık rastlanmaktadır. Bu sebepten doğan ağrı şikayeti genellikle gürültülü ortamdan uzaklaştıktan sonra kendiliğinden geçmektedir.
Halk arasında uygulanan en yanlış yöntemlerden biri kulak temizliğinin bilinçsiz ve yanlış yapılmasıdır. Kulak içinde biriken sıvının(buşonun) temizlenmesi için uygulanan kulak temizleme işlemi esnasında kulak içindeki sıvı, kulak zarına doğru itilerek ciddi sorunlara yol açabilmektedir. Sıvının kulak zarına doğru itilmesi bu bölgede sıvının birikmesine yol açarak işitme kaybı ve kulak ağrısı gibi şikayetlere yol açabilmektedir.
Özellikle kulağı kürdan, iğne gibi yabancı cisimlerle temizlemeye çalışan kimselerde, kulak ağrısı ve işitme kaybı sorunlarına sık rastlanmaktadır. Sağlık açısından kulak içi temizliğinin bilinçli ve doğru uygulanması gerekmektedir.
Normal şartlarda kulak ile dış ortamdaki hava basıncı dengeli vaziyettedir. Ani basınç değişimlerinde kulak içindeki basınç ile dış ortamdaki basınç arasında fark oluştuğundan kulakta veya kulak kepçesinde ağrı problemi baş gösterebilmektedir. Özellikle uçak yolculukları esnasında yaşanan hava basıncından dolayı kulak ağrısı şikayetine sık rastlanmaktadır.
Orta veya dış kulakta gözlenebilen iltihaplanma, enfeksiyon da kulak kepçesi ağrısının sebepleri arasındadır. Ağrının yanı sıra kulak iltihabı, geniz ile orta kulak arasındaki östaki borusunun şişmesine sebebiyet vererek kulak tıkanıklığı da yol açabilmektedir. Kulak ağrısı veya yaşanan kulak tıkanıklığı tek başına kulak iltihabı göstergesi olmasa da eğer aşağıda belirtilen semptomlar söz konusuysa kulak enfeksiyonundan şüphelenileceğinden uzman hekime başvurmakta yarar vardır.
• İşitme kaybı,
• Hafif veya yüksek ateş,
• Kulakta akıntı
Kulak kepçesi ağrısı yukarıda bahsedildiği üzere pek çok ciddi sağlık problemiyle ilintili olabileceğinden kesinlikle uzman hekime başvurulmalıdır. Fakat ilk olarak evde kendi başınıza da uygulayabileceğiniz bir takım yöntemlerle ağrıyı bir nebze de olsa dindirmeniz mümkündür.
• Kulak kepçesi ağrısını dindirmenin en etkili yollarından biri sakız çiğnemektir. Kulağa garip gelse de sakız çiğnemek östaki kanalının açılmasını sağladığından ağrıyı önler.
• Östaki borusunun açılmasını ve çalışmasını sağlayan bir diğer yöntem ise esnemektir. Özellikle uçak yolculuğu esnasında esneme ile olası kulak ağrısı sıklıkla önlenebilmektedir.
• Kulak kepçelerini hafif, hızlı olmayan hareketlerle oynatmak da ağrıyı dindirir.
• Gün içinde bol sıvı tüketimi de kulak kepçesinde hissedilen ağrıyı dindiren yöntemlerden biridir.