İşitme cihazlarının bakımını doğru yapmak cihazların ömrünü uzatır. Özellikle düzenli bir şekilde yapılan bakım cihazların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlar. Bütün mekanik cihazların düzenli bir bakımla çalıştığını varsayarsak işitme cihazlarının bakımının neden bu kadar önemli olduğunu rahatlıkla algılayabiliriz. İşitme cihazlarının iyi bir şekilde çalışması ve bakımın doğru orantılıdır. Aktif Duyu olarak hazırladığımız bu blog içeriğinde cihazlarınızı nasıl koruyacağınızla ilgili bazı ipuçlarını sizlerle paylaşacağız. Hazırsan yazının devamını okuyarak işitme cihazı bakımıyla ilgili gerekli bilgileri hemen öğrenin!
İlk olarak cihazlarınızı kullanmadan kullanım kılavuzunu okumalısınız. Buna ek olarak bir işitme merkezi uzmanın size verdiği yönergeleri dikkatli bir şekilde dinlemeniz gerekir. Cihazlarınızı temizlemek için kılavuzun veya Odyoloğunuzun ifade ettiği bakımları muhakkak uygulayın. Daha detaylı bir temizlik için 4-6 ay aralığında cihazı kontrol ettirmeye gitmenizi tavsiye ediyoruz. Özellikle işitme cihazında balmumu birikmesiyle ilgili problemlerle karşı karşıyaysanız temizlik ve bakım işlemlerini daha çok tercih etmeniz gerekir.
Tam da bu noktada ben işitme merkezine başvurmadan cihazımın bakımını evde yapmak istiyorum diyorsanız bu bölümü dikkatli okuyun. Öncelikle evde bakım için doğru ekipmanlara ihtiyacınız vardır. İşitme cihazlarını temizlemek için kullanılan bazı araçlar vardır. Peki bu araçlar nedir? sorusunun cevabı:
• İşitme Cihazı temizleme fırçası
• Yumuşak ve kuru olan bir bez
• Kitler
• Havalandırma temizleyici
Yukarıda ifade ettiğimiz bütün ekipmanlar işitme merkezi, internet alışveriş siteleri gibi yerler tarafından temin edilebilir. Bu ekipmanları kullanırken işitme cihazlarının nasıl temizlendiğini bilmek ve bunu doğru bir şekilde uygulamak çok mühimdir. Hep birlikte, cihaz temizliğinin nasıl olması gerektiğini öğrenelim. Öncelikle bakım yaparken yumuşak kıllı bir fırça, kulak kirini temizleyecek bir fırça tercih edilebilir.
Bunun dışında yine dezenfektan mendiller kullanılabilir. Fakat bu mendillerin, işitme cihazı için üretilmiş olması gereklidir. Kulak içi modeller kulak kalıplarını temizlemek için alkolsüz temizleyici kullanılabilir.
İşitme cihazlarının kullanımı aşamasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu cihazların bazı parçaları, hassastır. Bilhassa, işitme cihazını temizlerken dikkatli bir şekilde kullanmak mikrofonların ve iç kısımların hasar almasını engeller. Cihazların bakımının nasıl olacağını sorusuna en doğru cevabı işitme merkezleri vermektedir.
Genellikle uzmanlar, cihazların üstüne asla su değdirilmemesi gerektiğini dile getirir. Çünkü su, hassas elektroniklere zarar verebilecek bir yapıdadır. Cihaza ait temizleme aparatlarını bakım esnasında kullanmak gerekir. Mikrofon veya alıcı bağlantı noktalarına asla herhangi bir şey değmemesi lazımdır.
Sonuç itibariyle mikrofon veya alıcı bağlantı noktalarına herhangi bir madde temas etmemesi cihazın uzun ömürlü ve etkili bir şekilde çalışmasını sağlar. Aktif Duyu işitme merkezi olarak, işitme cihazlarınızın doğru kullanımı ve bakımı konusunda sizlere rehberlik etmekten memnuniyet duyarız. Siz de sağlıklı işitme sağlığı adına bizi ziyaret edebilir veya 0 850 224 70 94 numaralı telefonumuzu arayarak daha fazla bilgi edinebilirsiniz.