Çoğunlukla dış kulak iltihabı hastalarda nemden ve sudan kaynaklı olarak kendini gösterir. Dış kulak enfeksiyonu, işitme sağlığını ciddi anlamda riske atabilecek bir vakadır. Özellikle yaz mevsimlerinde görülür. Havuz ve deniz suyu kulaktaki nemliliği artırır. Nemliliğin artması kulak yolunun tıkanmasına sebebiyet verir. Aktif Duyu olarak bu yazımızda, dış kulak iltihabının nedenlerini, belirtilerini ve nasıl tedavi edilebileceğini sizlere açıklayacağız. Ayrıca, işitme kaybı hususunda işitme merkezleri neler yapar bundan da bahsedeceğiz.
Dış kulaktaki enfeksiyonun oluşması, kulakta yer alan bezlerin iltihaplanması ile gerçekleşir. Sıcağın ve nemliliğin fazla olduğu zaman dilimlerinde kişinin enfeksiyon kapma tehlikesi vardır. Dış kulak iltihabı oldukça ağrılı geçen bir süreçtir. Bu ağrılı süreçte öncelikle dış kulak yolu, ödemin etkisiyle şişer. Ardından kulak yolu zamanla daralır. Aynı zamanda bu belirtilere bir de işitme kaybı da eklenir. Kulak kepçesi ağrırken eş zamanlı kulakta akıntı da meydana gelir. Kişi, hassaslaşan kulağa dokununca ağrıyı daha da derinden hisseder. Dış kulaktaki enfeksiyonun ana nedenleri ise şunlardır:
• Yüzerken kulağın iç kısmında suyun birikmesi
• Kulak çubuğunu kulağın iç kısmında kullanmak
• Birtakım alerjik reaksiyonlar
• Cildin mevsimlere göre hassaslaşması
• Kulak içerisine yabancı cisim girmesi
Dış Kulak İltihabı Belirtileri
Dış kulakta meydana gelen iltihabın nedeni doğrudan nem ve su olduğunu artık öğrendik. Deniz, hamam ve havuz gibi alanlarda nem olduğundan birçok birey kulak iltihabı rahatsızlığıyla karşılaşır. Ayrıca bireylerde, şeker hastalığı riskini unutmamak gerekir.Dış kulak enfeksiyonunun bazı belirtilerini ;
• Kulakta ağrı oluşumu,
• Kulağın kaşınması
• Kulağın iç kısmında şişkinlik durumu
• Kulak memesine dokunulduğundaki ağrı
• Kulakta akıntının meydana gelmesi
• Kişinin işitme kaybı yaşaması
Yukarıdaki belirtileri yaşayan kişiler, hemen uzman bir kişiye danışmalıdır. Bu belirtiler elbette her bir bireyde farklılık teşkil eder. Genellikle, dış kulaktaki enfeksiyon, kulak içinde akıntı oluşturarak kendini gösterir. Yine en çok yaygınlaşan belirtileri arasında kulakta ağrı hissiyatı yer alır. İşitme duyusunun azalması da bir diğer belirtilerin arasındadır. İfade ettiğimiz gibi belirtiler kişiden kişiye farklılık gösterir. Buna ek olarak iltihap ilerledikçe koku durumuyla da karşılaşılır. Bu hususta bir uzmanın desteği bireyin daha hızlı iyileşmesine katkı sağlar. Eğer bu hastalık tedavi edilmezse zamanla risk artabilir. Dış kulak enfeksiyonun erken teşhisinde fayda vardır.
Dış kulak enfeksiyonu rahatsızlığına yakalanan bir kişinin tedavi süreci çok hassas geçer. Hastanın tedavi boyunca önem vermesi gereken bazı hususlar vardır. Dış kulak enfeksiyonu hastalarına doktorlar genellikle bazı ilaçlar verirler. Doktorun çizdiği tedavi planına çok dikkat edilmesi gerekir. İlk olarak enfeksiyon kapan hastalar, kulak yolunu nemden korumaları gerekir. Hastanın kulakları her daim kuru olmalıdır. Islak kalmamlıdır. Hatta uzmanlar tedavi bitene kadar havuza yahut denize girilmemesini tavsiye eder.
Tam da bu noktada şunu söylemekte fayda var: Herhangi bir uzmana gözükmeden ilaç veya damla kullanmamak gerekir. Dış kulak iltihabı antibiyotiklerle tedavi edilir. Tedavi sürecinde işitme merkezleri sizin için mühim bir rol oynayabilir. İşitme merkezleri, işitme sorunlarınızı değerlendirebilir. Hatta gerekli görürse işitme cihazları işitme sağlığınız için işitme cihazı önerir. Bu cihazlar, işitme sağlığını tekrardan kazanmanıza yardımcı olur. Aktif Duyu olarak, işitme sağlığınıza her daim kıymet veriyoruz.
Eğer siz de dış kulak iltihabı gibi bir sorun yaşarsanız veya işitme sorunlarıyla karşı karşıya kalırsanız, profesyonel ekibimizle iletişime geçin. Aktif Duyu’nun profesyonel hizmetinden faydalanarak sağlıklı bir işitme sistemine kavuşabilirsiniz. Unutmayın ki, işitme cihazları işitme sağlığınızı iyileştirmenize yardımcı olacaktır. Kendiniz ve sağlığınız için hemen bir adım atın ve bizimle iletişime geçin.